Wat is een software robot?

Een software robot, soms softbot genoemd, is een vorm van AI (Artificial Intelligence ookwel Kunstigmatige Intelligentie). Het is een systeem dat werkt op een standaard computer in plaats van bijvoorbeeld op een server. Met een software robot worden taken uitgevoerd die daarvoor door eigen medewerkers werden uitgevoerd. Naar verwachting zullen een groot deel van alle organisaties in Nederland op korte termijn delen van hun werk overlaten aan robots. Dit betekent tegelijkertijd dat werkvloeren er heel anders gaan uit zien. En ook dat het werk van medewerkers veel strategischer en inhoudelijker van aard zal worden. Met het inzetten van software robots kunnen pieken in werkdruk gemakkelijk worden opgevangen. Door het inzetten van deze virtuele medewerkers, kan capaciteit snel worden op- en afgeschaald worden.

Welke soorten software robots zijn er?

Een mooi voorbeeld van een software robot, zijn diegene die worden ingezet om continue websites door te ploegen op zoek naar bepaalde informatie. Denk aan webshops, welke altijd producten tegen de laagste prijs willen aanbieden. Een software robot doorzoekt alle websites van alle concurrenten en bepaald zo de meest economisch voordelig prijs voor een product.

Een ander type software robot is diegene die op administratieve afdelingen wordt ingezet. De ING maakt gebruik van een leger aan software robots om transacties uit te voeren of om documenten aan te maken. Bij een aanvraag voor een nieuwe bankrekening raadpleegt de robot diverse systemen (bijvoorbeeld Bureau Kredietregistratie) om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een bankrekening. Als een nieuwe klant voldoet aan de criteria worden vervolgens door de robot alle benodigde documenten klaargezet voor verzending.

Een andere bekende soort software robot zijn de chatbots op websites. Deze kan steeds beter interacteren met klanten zonder dat je doorhebt met een robot te communiceren. Door de combinatie met AI, kunnen robots na verloop van tijd steeds beter klantvragen beantwoorden.

Robotic Process Automation en software robots

Software robots zijn minder bekend dan Robotic Process Automation, ookwel RPA genoemd. Feitelijk zijn software robots hetzelfde als RPA. Alleen in de financiële dienstverlening wordt veel gesproken over software robots. In deze industrie wordt veel gebruik gemaakt van deze robots

Leveranciers van software robots

Er zijn een aantal bekende wereldwijde leveranciers op het gebied van robots. Dit zijn Automation Anywhere, Blue Prism, Kofax, Thoughtonomy and UiPath. Zij leveren de software waarmee je zelf een robot kan bouwen die tailormade is voor het proces binnen jouw organisatie dat gerobotiseerd moet worden.

Wil jij met Robotic Process Automation aan de slag?

Bij RPA Experts zijn we gespecialiseerd in Robotic Process Automation en alles wat daarbij komt kijken. Volg eerst één van onze trainingen of breng RPA direct tot leven met een van onze RPA consultants. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 030 – 2273 379 of info@rpaexperts.nl

Sluit Menu