Robot software, alle leveranciers op een rij

Robotic Process Automation (RPA) is één van de belangrijkste trends voor de komende jaren. Met behulp van robot software worden administratieve handelingen weggenomen bij medewerkers. Volgens een rapport van Cap Gemini is wereldwijd 16% van de bedrijven hiermee bezig. Nederland blijft met 9% wat achter, maar we kunnen concluderen dat “RPA is here to stay”

Alle bedrijven die besluiten met RPA te gaan werken lopen tegen dezelfde vraag aan: welk robot software pakket is het meest geschikt? In deze blog scheppen we daar duidelijkheid in.  

RPA in het kort 

Met RPA zet je robot software in die repeterende handelingen van mensen kunnen overnemen. Dat zorgt ervoor dat je mensen meer tijd overhouden voor het leukere werk én meer aandacht aan klanten kunnen besteden. Het voordeel van RPA is dat je de techniek in kunt zetten zonder aanpassingen aan de bestaande IT-infrastructuur. Dat betekent dat de kosten laag zijn en de implementatie snel gaat. Het is dus geen wonder dat veel bedrijven geïnteresseerd zijn in het inzetten van een software robot als collega.  

De voordelen van RPA en de aanleiding om ermee te beginnen zijn duidelijk. Maar dan begint de zoektocht naar de beste leverancier. Het aanbod is groot en kan intimiderend zijn. RPA Experts werkt onafhankelijk van leveranciers, dus we helpen je graag de beste keuze te maken.   

The Big Three 

De analisten van het Amerikaanse Forrester instituut publiceren periodiek de Forrester Wave rapporten, waarin zij spelers op de (software) markt met elkaar vergelijken. Ook voor RPA verschijnt periodiek een Forrester Wave 

RPA software

Tussen het aanbod van leveranciers steken er op dit moment drie partijen bovenuit. UiPath, Automation Anywhere en Blue Prism zijn de aanbieders met de grootste installed base, de meeste ontwikkelkracht en de meest volwassen robot software. Deze drie leveranciers, the Big Three, vertegenwoordigen samen het grootste gedeelte van de markt. In deze blog beperken we ons daarom tot deze drie spelers. We schetsen kort de achtergrond en historie van de bedrijven en vergelijken vervolgens kort de pakketten met elkaar. 

UiPath 

UiPath is in 2007 opgericht in Roemenië. Sinds 2017 is het hoofdkantoor gevestigd in New York. Inmiddels bedient het bedrijf klanten in meer dan 25 landen, met als zwaartepunt de VS, Europa en Japan. UiPath claimt zelf het snelst groeiende softwarebedrijf ter wereld te zijn. Die claim kunnen we niet controleren, maar wel is zeker dat in 2018 durfkapitalisten gezamenlijk $400 miljoen hebben geïnvesteerd in het bedrijf. UiPath is daarmee één van de leidende RPA-leveranciers. Sinds vorig jaar heeft UiPath ook een verstiging in Amsterdam geopend.  

Automation Anywhere 

Automation Anywhere bestaat nog langer. In 2003 is het bedrijf opgericht in San Jose in California onder de naam Tethys Solutions. Het bedrijf, inmiddels omgedoopt tot Automation Anywhere, bedient klanten in meer dan 20 landen en telt zo’n 1.400 werknemers. Ook Automation Anywhere zet stevig in op verdere uitbreiding, en heeft eind 2018 $300 miljoen financiering opgehaald voor verdere uitbreiding

BluePrism 

Blue Prism is in 2001 opgericht in de UK en heeft inmiddels kantoren in negen landen, waaronder de UK, Duitsland, Frankrijk en Zweden. Hoewel qua absolute grootte minder groot dan de andere twee (zo’n 500 FTE), is ook BluePrism een serieuze speler in de RPAmarkt. Sinds 2017 is het bedrijf geregistreerd aan de beurs in Londen en heeft daarmee het kapitaal opgehaald voor verdere uitbreiding.  

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de pakketten?  

Het is ondoenlijk om een in blog álle voor- en nadelen van de RPA-pakketten te benoemen en ze met elkaar te vergelijken. Alle drie hebben ze hun eigen sterktes en zwaktes op verschillende vlakken. Denk aan meer of minder ervaring in een bepaalde branche, de inrichting van het abonnementsmodel of de lokale ondersteuning. Hieronder een kort overzicht.

De RPA-markt is heel snel volwassen geworden en de Big Three zijn stabiele partijen met een lange geschiedenis en veel kapitaal voor verdere ontwikkeling. En dat merk je. Welk pakket je ook kiest, je zult niet snel teleurgesteld raken. De keuze hangt daarom vooral af van je persoonlijke situatie, je bestaande IT-architectuur, aanwezige kennis en strategische (groei)plannen met RPA. 

Wil je meer weten of hulp bij een pakketselectie in jouw organisatie? RPA Experts werkt onafhankelijk van softwareleveranciers en daarom kunnen we je objectief adviseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. We helpen je graag op weg.

Sluit Menu