Vier criteria die een bedrijfsproces geschikt maken voor RPA

Bedrijven die voor het eerst kennis maken met Robotic Process Automation (RPA) raken soms de weg kwijt. Het lijkt of ieder proces geschikt is voor RPA en dat alle leveranciers een oplossing hebben voor iedere situatie. Maar natuurlijk is het niet zo mooi als het lijkt. Sommige processen zijn beter geschikt voor robotisering dan anderen. In dit blog laten we je zien aan welke vier criteria je proces in ieder geval moet voldoen om in aanmerking te komen voor robotisering.

1.  Handmatig en repetitief werk

RPA Experts voorziet een toekomst waarin mensen en robots naast elkaar zullen werken. De robots zijn er voor het (saaie) repeterende werk en mensen leveren toegevoegde waarde in contact met de klant of in geval van uitzondering. Daarom zijn de handmatige en repetitieve processen geschikt om te robotiseren. Voor mensen is het fijn dat ze zich kunnen concentreren op het moeilijke werk, terwijl robots snel(ler) de gegevens kunnen verwerken van repetitieve klussen.

2. Rule based en met weinig uitzonderingen

Een proces moet in ‘business rules’ te vatten zijn, om de robot te kunnen configureren. Een robot doet immers alleen wat je hem hebt geleerd of hebt opgedragen. De kracht van een robot is vervolgens dat hij de business rules altijd consistent zal uitvoeren. Medewerkers kunnen fouten maken, robots niet. Heb je het proces op de juiste wijze in business rules vertaald? Dan hoef je nooit meer te twijfelen of de robot het werk juist heeft uitgevoerd en zijn controles overbodig geworden.

3. Volwassen Proces

Processen die langer bestaan, al zijn geoptimaliseerd en niet meer zo vaak veranderen, zijn ideaal voor de inzet van softwarerobots. Processen waar dit niet voor geldt, kun je beter eerst optimaliseren, bijvoorbeeld met Lean Six Sigma. Als de optimalisaties zijn doorgevoerd en bewezen succesvol zijn, komt robotisering in beeld

4. Elektronische input

Een robot werkt het beste als de gegevens (input) waarmee de robot gaat werken elektronisch beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Excel-, Word- of PDF-bestand of een ingevuld formulier op een website. Wij leren de robot welke gegevens waar te vinden zijn en bouwen kwaliteitschecks in. Zijn de gegevens niet elektronisch beschikbaar, maar bijvoorbeeld via spraak (telefoon) of handgeschreven? Zorg er dan voor dat je dat eerst aanpakt voordat je begint met het implementeren van RPA. 

Klaar voor automatisering!

Voldoet je proces aan deze vier criteria? Dan heb je een proces gevonden dat geschikt is voor robotisering. Neem contact met ons op om te weten te komen hoe je begint met automatisering.  

Sluit Menu