Betekenis van RPA: Wat is Robotic Process Automation?

RPA stelt bedrijven in staat om processen verder te digitaliseren. Dit levert veel voordelen op voor organisaties: o.a. kosten- en tijdbesparingen, korte doorlooptijden en foutloos werken. In dit blog leggen we precies uit wat de betekenis is van RPA en zullen we bespreken hoe deze ‘virtuele werkkrachten’ te werk gaan. Ook gaan we dieper in op de voordelen van RPA.

Wat is de betekenis van RPA?

De letterlijke betekenis van RPA is ‘Robotic Process Automation’. Vertaald naar het Nederlands: robotgestuurde procesautomatisering. Maar dit betekent echter niet dat het om een ‘echte’ robot gaat, RPA robots zijn zogenaamde softwarerobots. Het is als het ware een ‘virtuele robot’ die op de achtergrond werkzaamheden van je over kan nemen.

Hoe werkt RPA?

De RPA robot automatiseert repetitieve en rule-based processen. De software logt bijvoorbeeld in op systemen, simuleert de keyboard- en muis-input en leest informatie van de schermen. De RPA software kan dus bestaande applicaties interpreteren, data veranderen en communiceren met andere digitale systemen via de normale gebruikersinterface. Hiervoor zijn geen aanpassingen nodig in het huidige ICT-systeem. Softwarerobots nemen daarmee eenvoudig routinematig werk uit de handen van medewerkers. Meer weten? In dit blog lees je meer over de werking van RPA en wat de verschillen zijn met de ‘traditionele’ manier van automatiseren.

Wanneer wordt RPA ingezet?

Robotsoftware kan zich met een hoop verschillende handelingen bezighouden. Hierbij kan gedacht worden aan administratieve werkzaamheden, financiële en IT support-werkzaamheden en backoffice-werk. RPA is met name geschikt voor repetitief werk met hoge volumes. Deze processen vind je bijvoorbeeld vaak bij Finance, HR en ICT. Voordat men aan de slag gaat met robotiseren, is het belangrijk om het proces eerst te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld met Lean Six Sigma. Benieuwd naar specifieke voorbeelden van de inzet van RPA? Lees dan onze blogs over RPA in de zorg, RPA in het onderwijs of RPA in de marketing.

Wat zijn de voordelen van RPA?

In de introductie van dit blog werden al sommige voordelen van RPA benoemd: kosten- en tijdbesparingen, korte doorlooptijden en foutloos werken. Doordat de RPA robot tijdrovende en repetitieve taken overneemt van werknemers, kunnen werknemers zich richten op het toevoegen van waarde voor de klanten. Bovendien werken robots foutloos en zijn ze 24/7 beschikbaar, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening verbetert. Kortom; de digitalisering met RPA kan de efficiëntie van de processen verbeteren, de kosten reduceren, fouten voorkomen, kwaliteit verbeteren en zo uiteindelijke de klanttevredenheid verhogen.

RPA in minder dan vier minuten

Dit filmpje legt de basisprincipes van RPA uit in minder dan vier minuten.

Benieuwd wat RPA voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem dan contact met ons op! We staan je graag te woord.

Sluit Menu