De voordelen van robotisering

In onze vorige blog ‘RPA vs. Traditionele automatisering’ schreven we over de verschillen en overeenkomsten tussen RPA en de traditionele manier van automatiseren. In dit nieuwe blog belichten wij op welke gebieden RPA een enorme voorsprong heeft ten opzichte van traditionele automatisering. We bespreken de vijf grootste voordelen van robotisering.

1. Technologiebasis

Bij traditionele automatisering staat het programmeren centraal, waarbij gebruik gemaakt wordt van API’s en andere methoden om meerdere systemen op een platform te integreren. Deze scripts worden geïntegreerd in de ICT-omgeving om vervolgens uitgevoerd te kunnen worden. De ontwikkelaar moet dus grondige kennis hebben van de verschillende systemen om resultaat te kunnen behalen.

RPA omvat echter de acties van een gebruiker op ‘User Interface’ niveau. Omdat de robot de acties van een gebruiker begrijpt en de stappen correct volgt, neemt het belang van programmeerkennis af. Aangezien RPA als een laag bovenop de bestaande ICT-toepassingen wordt gelegd, is het niet langer nodig om kennis te hebben van de onderliggende technologie en de toepassing ervan.

2. (Beperkingen van) leveranciers & software

Er zitten verschillende beperkingen aan traditionele automatisering:

  • Aanpassingen van applicaties zijn vaak beperkt omdat gebruikers geen broncode van de software tot hun beschikking hebben;
  • Integratie van verschillende systemen is een uitdaging vanwege de beperkingen die API’s met zich meebrengen;
  • Nieuwe ontwikkelaars zullen moeite hebben met het werken aan legacy-systemen (systemen die er waren voordat iemand erbij betrokken werd).

De automatisering van oudere systemen vereist een grondige kennis van de gebruikte software waarbij het vaak lastig is om wijzigingen en upgrades door te voeren. Zoals eerder besproken werkt RPA voornamelijk op de ‘User Interface’ laag waardoor bovenstaande beperkingen weggenomen kunnen worden.

3. Doorlooptijd

RPA is sneller operationeel te krijgen dan traditionele automatisering. Dit komt omdat traditionele automatisering complexe programmering en kwaliteitstests vereist. Bij traditionele automatisering zijn bekwame softwareontwikkelaars nodig die samen met kritische IT-ondersteuning automatisering doorvoeren. RPA biedt, door onder andere low-code programmering en ‘record & play’, een automatiseringsmethode aan die met nagenoeg alle software kan werken.

Bovendien ontbreekt vaak de kennis van de processen bij de benodigde softwareontwikkelaars en ICT-afdelingen. Dit maakt traditioneel automatiseren lastig. RPA is daarentegen gericht op de afdelingen met kennis van de processen, de werknemers kunnen zelf de robots (door)ontwikkelen.

4. Maatwerk

Bij traditionele automatisering is er altijd een grote uitdaging als het gaat om het leveren van maatwerk. RPA kan echter eenvoudig worden aangepast aan de behoefte van een bepaalde gebruiker of meerdere gebruikers. RPA kan verschillende applicaties zoals ERP, CRM, agenda, e-mail, etc. integreren om informatie te synchroniseren, te verwerken of te versturen.

5. Medewerkers

Traditionele automatiseringstoepassingen hebben bekwame softwareontwikkelaars nodig die worden ondersteund door IT-platforms om oplossingen te integreren. Bij RPA ligt de focus op afdelingen die hun eigen robots kunnen ontwikkelen. Ze krijgen natuurlijk wel ondersteuning om de robots draaiende te houden op de IT-platforms binnen de organisatie.

Kies jij voor de voordelen van robotisering?

Traditionele automatisering zal op korte termijn niet verdwijnen, maar RPA biedt veel voordelen ten opzichte van de traditionele manier van automatiseren. Met RPA kunnen organisaties snelle, slimme en kosteneffectieve robots ontwikkelen om hun efficiëntie te vergroten. Daarmee zal RPA snel een grote impact hebben binnen de organisatie.

Benieuwd of je kan profiteren van de voordelen voor robotisering binnen jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze experts:

Sluit Menu