Robotic Process Automation begint steeds meer bekendheid te krijgen. Maar met die grotere bekendheid ontstaan er ook meer misverstanden en onduidelijkheden. Dat is niet zo gek, niet iedereen is er tenslotte al jaren mee bezig. In dit blog noemen we de vier meest gehoorde RPA misverstanden en leggen je uit hoe het echt zit!
Misverstand 1: RPA, dat zijn toch productierobots?
Nee, RPA gaat om softwarerobots en deze robot wordt dus niet gebouwd, gelast of geschroefd! Bij RPA bootsen softwarerobots (eenvoudig uitgelegd) het handelen na van een persoon die achter een computer zit. Dus stel je voor dat je het proces van het registreren van een factuur wilt robotiseren. Net als een mens zie je dan dat de robot de applicatie opent waarin de factuur verwerkt gaat worden, als dat nodig is inlogt met een password, de (digitale) factuur opent uit bijvoorbeeld een mailbox en gegevens van de factuur overtypt of kopieert. Net als een mens zou doen. Maar dan sneller en zonder fouten.
Misverstand 2: RPA is hetzelfde als automatisering
Of dit nu een misverstand is of een feit, hangt vooral af van je definitie van automatisering. RPA is, in onze ogen, een relatief eenvoudige vorm van automatiseren van handmatige handelingen. Softwarerobots zijn gemakkelijk te programmeren en scripten. Het grootste voordeel is dat er geen wijzigingen nodig zijn in de bestaande infrastructuur en dat een robot heel snel in productie staat. Denk aan een doorlooptijd van 4-6 weken. Daarom heeft RPA een toegevoegde waarde, naast andere automatiseringsoplossingen. Meer hierover weten? Lees dan ons blog robotiseren vs. automatiseren.
Misverstand 3: Robots gaan mensen vervangen
Robots gaan mensen niet vervangen. Een robot is simpelweg beter voor het uitvoeren van eenvoudige terugkerende handelingen. Mensen vinden dat vaak saai en maken fouten. Robots niet. Maar mensen zijn weer beter in contact met klanten en complexere taken. Daarom zullen mensen en robots elkaar juist versterken.
Misverstand 4: RPA is alleen geschikt voor grote organisaties
Ook dit is niet waar. RPA-software is relatief goedkoop en het bouwen van een robot gaat snel. De investering om te starten met RPA is laag en al binnen 4-6 weken begint de robot zichzelf terug te verdienen. Dat maakt RPA bij uitstek geschikt voor kleine, maar ook voor grote organisaties. Een proof of concept is een ideale manier om te beginnen met RPA.
Meer weten over de inzet van robots binnen je organisatie?
Of over welke RPA misverstanden er nog meer zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie.