RPA & DevOps

DevOps is een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij ziet komen. Lees verder om erachter te komen wat DevOPs inhoudt en waarom het juist voor RPA een interessante aanpak is.

Wat is DevOps?

Vroeger werden teams vaak opgesplitst in ontwikkelaars en functioneel / technisch beheerders. DevOps is een werkwijze waarbij één team verantwoordelijk is voor zowel het ontwikkelen van een applicatie als het beheren ervan. Binnen het team kan er alsnog een rolverdeling zijn tussen beheerders en ontwikkelaars of alle teamleden kunnen beiden doen.

Waarom DevOps?

Door ontwikkeling en beheer in één team te borgen, wordt er beter gecommuniceerd en efficiënter gewerkt. Omdat de developers die de code schrijven ook de code beheren, of in ieder geval nauw samen werken met beheerders in hetzelfde team, zijn de lijntjes korter en worden problemen sneller opgelost. Dit gaat uitstekend samen met een Scrum of Kanban werkwijze om de beheer-werkzaamheden, die niet altijd gepland zijn, te combineren met development.

DevOps kan zowel kleinschalig als grootschalig toegepast worden. In grote organisaties is het niet ongebruikelijk om meerdere DevOps teams te hebben, die ieder verantwoordelijk zijn voor hun eigen applicatie(s).

Waarom RPA & DevOps?

Hieronder staan een aantal redenen waarom het zeer wenselijk is om RPA en DevOps te combineren:

1. Capaciteiten
Het RPA-team heeft een brede kennis van RPA. Het RPA-team is daarom goed in staat, om naast de development en zonder verdere opleiding, ook functioneel en technisch beheer uit te voeren.

2. Snelheid en efficiëntie
Vergeleken met alternatieven, is de kracht van RPA vooral de snelheid en het gemak van de implementatie. Dit is belangrijk, want als een robot niet werkt, zal het werk handmatig uitgevoerd moeten worden of blijft het stil liggen. Niemand kent de robot source code beter dan de developer(s) die deze geschreven hebben. Zij kunnen dan ook binnen no-time een robot up and running krijgen als er iets misgaat.

3. Centralisatie
Als een robot handmatig gestart wordt, gebeurt dit vaak door een key-user op de business afdeling. Alle andere werkzaamheden zullen echter door RPA-specialisten uitgevoerd moeten worden. Met een DevOps aanpak heb je slechts één aanspreekpunt voor alle RPA gerelateerde zaken. Bij midden- en kleinbedrijven zal dit één RPA team zijn, bij grote organisaties kan er gekozen worden om één team per business unit op te richten.

4. Borging van kennis
Met een DevOps aanpak is iedereen nauw betrokken bij alle aspecten van RPA. Dit betekent dat werkzaamheden door andere teamleden opgevangen kunnen worden bij vakantie of ziekte. Hierdoor is er geen sprake van een afbreukrisico.

Neem contact met ons op voor meer informatie

Wil je meer informatie over RPA & DevOps? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.