Waarom heb je een RPA consultant nodig?

De ontwikkelingen in de markt met betrekking tot RPA gaan steeds sneller. Met deze ontwikkelingen zijn er ook weer nieuwe banen aan het ontstaan. Banen die vroeger nog niet bestonden of waar we 10 jaar geleden nog niet eens aan dachten. Eén daarvan is de RPA consultant. Wat is een RPA consultant, en wat is zijn of haar toegevoegde waarde precies? Wij geven je antwoord op deze vragen.

Wat is RPA-consulting?

RPA-consulting, ook wel RPA-implementatieservices genoemd, zijn services die nodig zijn om end-to-end RPA-automatisering in bedrijfsprocessen te implementeren. Een RPA consultant moet in staat zijn verschillende aspecten van deze implementatie uit te voeren. Een RPA consultant legt de focus op:

Alles wat voorafgaat aan een RPA programma. Deze taken zijn vaak arbeidsintensief en vereisen goede proceskennis. Hierbij moet je denken aan:

 • Identificatie van mogelijke processen voor automatisering
 • Overtuigen van de organisatie- en de proceseigenaren
 • Optimalisatie van het proces
 • Documentatie van het geoptimaliseerde proces

De programmering van de RPA robots:

 • Programmeren van RPA-bots om het nieuwe proces gedeeltelijk of volledig uit te voeren
 • Het uitvoeren van een pilot
 • Controleren van de uitgevoerde pilot
 • Implementeren van de robot

Waarom voeg je als RPA consultant waarde toe?

De meest waardevolle processen om te automatiseren zijn misschien niet voor de hand liggend.

RPA is in korte tijd steeds bekender geworden. Wellicht heeft nog niet elke organisatie de kennis om een succesvol RPA traject te implementeren en weet men niet precies waar ze moeten beginnen.

Als RPA consultant begin je met het beoordelen van de processen binnen een bedrijf die het meeste baat zouden hebben bij automatisering. Vervolgens stel je een advies op voor het inrichten van die processen met RPA. Zodra een klant besloten heeft waar en wanneer te beginnen begeleidt je de ontwikkeling, de pilot en het implementatieproces.

Ondersteuning bij het kiezen van de juiste RPA tool

Een RPA consultant ondersteunt bij het selecteren van de meest passende RPA tool binnen de organisatie. Als je snel wilt starten dan maakt het niet direct veel uit welke RPA tool je kiest. Met iedere tool kan je vrij eenvoudig aan de slag en zo ervaren of RPA en de betreffende tool je bevalt. In de loop van de tijd en nadat je enige ervaring op hebt gedaan te hebben kan een consultant ondersteunen bij het selecteren van de best passende tool voor de organisatie.

Als RPA consultant kan je tijdelijk en snel een RPA injectie geven binnen een organisatie en de eerste medewerkers opleiden.

Vaak willen organisaties groeien met het huidig aantal mensen. Een doel met RPA kan zijn om een meer Lean organisatie te creëren.

Als RPA consultant wordt je vaak voor een kortere periode ingehuurd om jouw kennis en ervaring te delen met de organisatie. Als consultant werk je aan RPA-implementaties op ondernemingsniveau om zo een eerste start te maken en een bedrijf kennis en ervaring op te laten doen met RPA. De medewerkers met wie je in de organisatie samen werkt train je on the job. Je geeft ze de benodigde vaardigheden mee. Daarna fungeren ze als RPA Center of Excellence in aankomende projecten binnen de organisatie.

Als RPA consultant kan je snel resultaten bereiken met een organisatie.

Als RPA consultant kan je snel resultaat bereiken binnen een organisatie. Resultaten die je als consultant met RPA op korte termijn voor de klant kan behalen zijn:

 • Betere personeelsinzet
 • Gedetailleerde gegevensverzameling
 • Flexibiliteit
 • Verbeterde nauwkeurigheid
 • Verbeterde doorvoer
 • Kortere cycli
 • Makkelijke schaalbaarheid van vraag/aanbod

Hoe sneller je bij organisaties deze resultaten kan laten zien, hoe sneller de processen zullen gaan renderen en je ze daarbij een voorsprong op hun concurrenten geeft.

RPA-implementaties kunnen complex zijn. Als RPA-consultant help je organisaties om er met succes doorheen te navigeren, zodat ze sneller van de resultaten kunnen genieten.

RPA biedt bedrijven in essentie snelheid in automatisering. In plaats van RPA zijn er ook andere mogelijkheden om automatisering te bereiken. Vaak zijn dit langzamere methoden zoals IT-transformaties. Als consultant ken je de tools, de processen en mogelijke automatiseringsproblemen waarmee organisaties te maken kunnen krijgen om ze zo snel en effectief te kunnen helpen.

En als je een RPA consultant wilt inhuren?

Vooral Lean (Six Sigma) consultants zijn met name interessant omdat de proces expertise een extra kwaliteit is voor een nog succesvollere RPA implementatie.

Je kan alleen sommige diensten van een RPA-consultant gebruiken. De hulp die je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren:

Als je “Ja” antwoordt op de onderstaande vragen, moet je absoluut met een RPA-consultant samenwerken in de stappen vóór RPA-programmering

 • Is het team te overbelast om aan de RPA-implementatie te werken?
 • Wil je dat de RPA-implementatie in een paar weken wordt voltooid?

Als je “Ja” antwoordt op een van de onderstaande vragen, moet je tijdens RPA-programmering absoluut met een RPA consultant samenwerken

 • Heeft je team geen RPA-programmeerervaring?
 • Is je team te overbelast om software robots te programmeren?
 • Wil je dat de RPA-implementatie over een paar weken wordt voltooid?

Wil je meer weten of hulp bij een pakketselectie in jouw organisatie? RPA Experts werkt onafhankelijk van softwareleveranciers en daarom kunnen we je objectief adviseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. We helpen je graag op weg.

Sluit Menu