RPA software: welke RPA software is geschikt voor mijn organisatie?

Wanneer je besluit om Robotic Process Automation te gaan implementeren binnen je organisatie, loop je waarschijnlijk tegen de volgende vraag aan: welk RPA software pakket is het meest geschikt voor mijn organisatie? Met deze vraag helpen we je graag.

In dit blog kijken we naar de verschillende robotsoftwareleveranciers. Verschillende RPA leveranciers zullen besproken worden en overeenkomsten en verschillen zullen nader toegelicht worden.

Welke RPA software pakketten zijn er op de markt?

Hieronder vind je een afbeelding van de ‘Gartner Magic Quadrant’ voor RPA. Hierin zijn UiPath, Blue Prism, en Automation Anywhere geclassificeerd als ‘leiders’ van de markt. Deze classificering van de RPA leveranciers is gebaseerd op ‘ability to execute’ en ‘completeness of vision’. Hieronder bespreken we de software van UiPath, Automation Anywhere en Blue Prism.

 

rpa software

UiPath

UiPath is in 2007 opgericht in Roemenië, maar sinds 2017 is het hoofdkantoor gevestigd in New York. Inmiddels heeft UiPath klanten in meer dan 25 landen en claimt het om het snelst groeiende softwarebedrijf ter wereld te zijn. Sinds vorig jaar heeft UiPath ook een vestiging in Amsterdam geopend. UiPath blinkt uit in gebruikersvriendelijkheid. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van workflow, die gemakkelijk te snappen zijn. RPA Experts is officieel partner van UiPath. In dit blog lees je hier meer over.

De werkwijze van UiPath is voornamelijk gebaseerd op ‘intelligente RPA’ wat veel ruimte geeft aan Artificial Intelligence (AI). Zo zijn bijvoorbeeld beeldherkenning, taalverwerking en lerend vermogen geherbergd in de software. Daarnaast maakt UiPath gebruik van een visuele interface om alledaagse processen op de desktop van gebruikers te automatiseren. De software kan werkmethoden aanleren of de gebruiker kan kiezen uit voorgeprogrammeerde sjablonen. Deze beschrijven veel algemene bedrijfsprocessen. Hun RPA software is gebouwd in het .NET framework van Microsoft, wat betekent dat de software probleemloos de meest uiteenlopende platforms kunnen aansturen. UiPath werkt ook goed samen met SAP en Citrix.

UiPath biedt ‘attended’ of ‘unattended’ robots. Bij ‘attended’ wordt de software ontworpen om samen te werken met werknemers. Door middel van een directe opdracht wordt de software gestart. Bij ‘unattended’ zijn de systemen op de achtergrond actief, vaak in batch mode.

Automation Anywhere

Automation Anywhere is in 2003 opgericht in California onder de naam Tethys Solutions. Het bedrijf, inmiddels omgedoopt tot Automation Anywhere, heeft klanten in meer dan 20 landen en telt zo’n 1400 werknemers. Eind 2018 hebben ze $300 miljoen financiering opgehaald voor verdere uitbreiding. RPA Experts is ook partner van Automation Anywhere. In dit blog lees je hier meer over.

Automation Anywhere is gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van administratieve processen. Voorbeelden hiervan zijn inkoop en verkoop, HR en het verwerken van facturen en declaraties. Sinds kort levert Automation Anywhere ook ‘attended’ robots.

Doordat zij al langer actief zijn op de markt, is er een grote AA-community. Hierin zijn veel specialisten actief die goed overweg kunnen met de software. Er is een uitgebreide bibliotheek met scripts beschikbaar, die als vertrekpunt dient voor snel ontwikkelbare oplossingen. Dit support is uitgebreid door Apeople, een platform geïntroduceerd door Automation Anywhere. Dit platform herbergt de kennis van gebruikers, partners en de AA-community.

Blue Prism

Blue Prism is in 2001 opgericht in de UK. Dit bedrijf heeft kantoren in negen landen, waaronder de UK, Duitsland en Frankrijk. Door de oplossingen van Blue Prism kunnen processen geautomatiseerd worden op elke afdeling waar repetitieve administratieve taken worden uitgevoerd. Ze zijn actief in uiteenlopende branches: van gezondheidszorg tot financiële services. Blue Prism noemt hun oplossingen zelf een ‘digital workforce’.

Voor implementatie hoeft een bedrijf niet te kunnen coderen. Net als bij UiPath maken de oplossingen van Blue Prism gebruik van low-code. Low-code heeft als voordeel dat je zelf in staat bent om RPA-oplossingen tussentijds aan te passen of bij te stellen. Blue Prism biedt ook een mooie cockpit waarin alle robots worden getoond. Dit geeft een handig overzicht voor de gebruiker. Dankzij low-code kun je ook met geringe programmeerkennis de software installeren. Daarnaast heb je geen externe applicatie nodig om in de control room te komen, wat de installatie van Blue Prism nog makkelijker maakt.

Hun software is ook gebaseerd op het Microsoft .NET framework en automatiseert op een niet-invasieve wijze waarbij uiteenlopende omgevingen worden gebruikt: van een webbrowser tot een terminal of een ‘thin client’. Bovendien gaat het werken met grote datacollecties met de Blue Prism software soepel.

Sluit Menu