Wat biedt RaaS (Robotics as a Service) je organisatie?

De term RaaS, Robotics as a Service, is afgeleid van andere clouddiensten:

  • IaaS (Infrastructure as a Service)
  • PaaS (Platform as a Service)
  • SaaS (Software as a Service)

Een voorbeeld van IaaS is het huren van een server. De provider heeft de fysieke of virtuele server in beheer en stelt deze machine voor jou beschikbaar. De klant mag vervolgens bepalen wat er op deze machine wordt geïnstalleerd. PaaS kan bijvoorbeeld een SQL database zijn. De provider verleent toegang tot de database, de klant bepaalt wat voor data er wordt bewaard. SaaS gaat nog een stap verder: de provider levert software die direct bruikbaar is. Bekende voorbeelden zijn Microsoft Office 365 of Google Docs.

Een terugkerend thema is ontzorging. De gebruiker betaalt een vast bedrag per maand of per jaar en de provider zorgt dat je toegang hebt tot de dienst die u afneemt en dat deze dienst veilig en up-to-date is. Bij RaaS (Robotics as a service) is dit ook het geval. RaaS kent verschillende interpretaties van ontzorging, die in dit blog besproken zullen worden. 

Onderhoudscontract van RaaS (Robotics as a Service)

Bij RaaS wordt de infrastructuur met de hulp van een implementatiepartner bij de organisatie ingericht en de software wordt bij je op locatie geïnstalleerd. De processen die gerobotiseerd moeten worden, worden door de implementatiepartner geanalyseerd en deze bouwt daar robots voor. Voor een vast bedrag per maand worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd indien nodig en wordt er support geboden bij het gebruik van de robots. Grote en fundamentele wijzigingen in het proces vallen hier doorgaans niet onder.

 Op deze manier hoef jezelf geen RPA kennis in huis te hebben, maar kan je toch profiteren van de voordelen van RPA. Het robotiseren van de processen wordt uitbesteed, maar de robots draaien op uw infrastructuur. Eén van de voordelen hiervan is dat je zeker weet dat de RPA oplossing voldoet aan de security en compliance regels van uw organisatie.

Volledige ontzorging

De software wordt op de infrastructuur van de implementatiepartner geïnstalleerd, je hoeft hier zelf dus niets in te investeren. De implementatiepartner draagt er zorg voor dat de robots altijd beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn. Daarnaast zal de implementatiepartner uw processen analyseren, optimaliseren en de robots bouwen die nodig zijn om het proces te automatiseren. Afhankelijk van het proces kan je ervoor kiezen om het besturen van de robots zelf in de hand te houden of dit ook aan de implementatiepartner over te laten. In het laatste geval heb je er helemaal geen omkijken meer naar.

Bij volledige ontzorging kan de organisatie dus profiteren van de voordelen van RPA zonder hier kennis van te hebben en zonder te investeren in infrastructuur.

Voordelen van RaaS

Hieronder zetten wij kort en overzichtelijk de voordelen van RaaS (Robotics as a Service) op een rijtje:

  • Geen RPA kennis vereist
  • Eenvoudig op -en afschalen
  • Volledige ontzorging mogelijk op het gebied van infrastructuur, onderhoud en beheer
  • Voor een vast bedrag per maand wordt support geboden en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd
  • Rapportages van alle verwerkte taken zijn inzichtelijk

Geïnteresseerd in RaaS voor je organisatie?

Wij vertellen je graag over alle mogelijkheden. Neem hieronder contact met ons op.

Sluit Menu